Aşçılık Hakkında

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ALTSO Turizm Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı 2019-2020 Eğitim Öğretim döneminde açılmıştır. Çok önemli bir turizm bölgesinde bulunan ilçemizde her geçen gün turizm faaliyetlerinin artması sebebiyle modern turizm tesislerinde eğitimli, teknik donanıma sahip, bölge mutfağının turistik ürün olarak sunulmasına katkıda bulunabilecek profesyonel hizmet anlayışının önem arz etmesi istihdam olanakları anlamında katma değer oluşturmaktadır. İlçemizde yıllık ziyaretçi sayıları da göz önüne alındığında ulusal ve uluslararası alanda sunulacak olan Yiyecek- İçecek hizmetlerinin önemi ön plana çıkmaktadır. Mesleki tanınırlığının günden güne artmakta olması sebebiyle aşçılık okulların çoğalması ile birlikte nitelikli ve tercih edilen bir meslek dalı olmuştur. Programımızı severek ve isteyerek tercih eden öğrencilerimizin eğitimleri boyunca becerileri ve istekleri büyük ölçüde artacaktır.  Aşçılık programının temelde ziyaretçilerin yeme içme ihtiyacını karşılamasının yanında Alanya yerel mutfağının hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtılması ve müşteri memnuniyetinin arttırılması hususunda önemi ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu program ile eğitimli,  bilinçli, teknik donanım edinmiş meslek elemanları yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca toplumsal düzeyde artan beslenme ve değişik ürünler tüketme isteği, söz konusu olan aşçılık programına farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu anlayış doğrultusunda; Aşçılık Programı ile temel eğitim ve öğretimi sağlayacak dersler ve faaliyetler sunulması hedeflenmektedir.

Programımızın öğretim süresi 4 yarıyıldır. Programdan Ön Lisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç bireyler, “Aşçılık Meslek Elemanı” unvanını kazanarak;

  • Oteller
  • Tatil köyleri
  • Kafe ve Restoranlar
  • Hastaneler
  • Havaalanları
  • Tur Gemileri
  • Kamu Kurumları (Yiyecek-İçecek Sosyal Tesisleri)
  • Askeriye
  • Yaşlı ve Çocuk bakım evleri
  • Yiyecek-İçecek Hizmeti Veren Eğlence Merkezleri
  • Yiyecek-İçecek Hizmeti Veren Alışveriş Merkezleri
  • Fabrikalar
  • Catering şirketleri
  • Yeme-İçme konusunda yayın yapan dergi ve mecmualarda çalışma olanağı bulabilmektedirler.

 

 

 Ayrıca, programımızdan mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili alanlardaki lisans programlarına geçiş hakları da bulunmaktadır.

 Dikey Geçiş Sınavı ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

Öğrencilerimizin Akademik Kazanımları

2 yıllık eğitimlerini tamamlayan aşçılık programı öğrencilerimiz mezun olduktan sonra;

  • Yiyecek-İçecek hizmeti veren her türlü işletmenin mutfak bölümlerinde gerekli işleri organize edebilecek, bireysel ve mutfak gruplarıyla çalışabilme becerisine sahip olacaklardır.
  • Hijyen kurallarına uygun olarak yiyecek hazırlayabilecek ve servise hazır hale getirebileceklerdir.
  • Aşçılık ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiler edineceklerdir.
  • İnsan ilişkilerinde başarılı, ekip çalışmalarında uyumlu, dinamik bir ortamda koordine edebilecek mesleki beceri, yetkinlik ve iletişim becerisi kazanabileceklerdir.
  • Hem Türk Mutfağı hem de Dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olacak ve Dünya genelinde mutfak alanında gelişen yenilikleri takip edebilecek düzeyde mesleki dil bilgisine sahip olacaklardır.
  • Özel sektörle bağlantı kurarak bireysel ve mutfak gruplarıyla çalışabilme becerisine sahip olacaklardır.
  • Dünyada ve Türkiye’deki Yiyecek-İçecek sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olacak karşılaştırma yapabileceklerdir.
  • Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ALTSO Turizm Meslek Yüksek Okulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programında meslek derslerinin uygulamalı olması ve programımızın bulunduğu bölge itibariyle sektörel yeterlilikleri gelişmiş olacaktır.
  • Yiyecek – İçecek hizmetleri alanında yeterli donanıma sahip olan profesyonel olarak mezun olacaktır.